Vill du blogga om ditt husbygge?

Om du är intresserad av att ha en egen blogg i vår bloggportal, kontakta oss!

blogg@myresjohus.se

Vikhög

Välkommen till oss !

I morgon gjuter vi !

Snart gjuter vi !

Välkommen till vår blogg här på Myresjöhus ! Vi som bygger är en familj på 4 och vårt hus byggs i Skåne. Häng med på vår husresa !

Nu är det nära… Snart gjuts plattan och om en dryg vecka kommer huset ! Som vi har längtat ! Nu börjar det verkligen bli på riktigt…tjoho ! Och vi får suga på karamellen ett tag. Inflyttning i oktober.

Vi bygger ett 1 1/2 plans Vikhög i vinkel och har pga väderstrecken och hur solen flyttar sig på tomten över dagen, valt att spegelvända planlösningen jämfört med katalogritningen. Vi har ändrat lite i ursprungsritningar. Bl a utökat arbetsytor i kök och planeringen av badrummet på ovanvåningen. I vinkeln har vi även valt att ha öppet i nock med åstak samt valt den högre byggnadshöjden för att få bra utrymme på ovanvåning. Vi har fått väldigt bra hjälp med allt från ritavdelningen. Vi upplever processen smidig från start.

Huset byggs i ett nytt område som består av endast en gata beläget mellan hästgårdar, högt över och nära havet. Tomten gränsar till dotterns stora lycka, till en hästhage och havet ligger nedanför backen. Vid första titten på tomten kände vi oss som hemma. Vilken energi. Vilket ljus. Magiskt. Det sög i magen på oss båda. Här. Här var det. Här fann vi den till sist. Platsen. Tomten. I det lilla samhället vid kusten med Bjärehalvöns bördiga åkrar och Hallandsåsens skogar alldeles intill.

Huset är vårt andra hus i livet och sedan blir det nog inte fler 😉 Själva sälj och flyttprocessen är inte direkt min favoritsyssla… Att sedan flytta in i det nya, med alla ytor, kommer bli en barnlek i jämförelse. Vårt tidigare hus genomgick diverse renoveringar och tillbyggnader. Det var en resa i sig, men vi känner nog att DET har vi gjort. När vi började känna att vi växte ur det gamla huset och började tänka annat, visste vi med all säkerhet, att i sådana fall skulle det utan tvekan vara nybyggnation. Tanken fick mogna under några år och vi väntade på tomten med T. Var, visste vi inte riktigt. Så en dag fanns den bara där och sedan rullade planerna igång.

I kommunens detaljplan för området finns bestämmelser att alla husen på gatan ska vara röda trähus för att harmoniera med gårdar runtomkring och fiskesamhällets ursprung. En mindre del av huset får dock vara i vit puts. Jippi sa vi 🙂 Hos oss blir hus- och garagefasad i en matt röd (Nordsjö Supermatt) lockläktpanel där vinkel bakåt tomten och viss del av framsida (runt dörr och entre´fönster) blir i vitputs. Garaget har vi placerat en bit in på tomten, för att få lite av en kringbyggd gårds känsla på baksidan. Mellan hus och garage kommer med tiden ett plank eller putsvägg med dörr som leder in i trädgården. Knutar och fönsterfoder blir röda. Likväl plåtdetaljer. Hängrännor och stuprör i zink. Fönster spröjsade. Plattlagd uppfart, singel, naturstensmur och stor entre´plantering med träd och perenner på framsidan. Trädgård bakåt med växthus, växtbod och komposter, odlingsdel, pergolor, uteplatser för häng och lek i olika rum. Planteringar, hemliga gångar, singel och gräs. Träd, buskar, perenner och vårlökar. Mjuka gröna former. De stora dragen klara i huvudet. Går ju inte att låta bli när man är i den gröna branschen 😉 Ritar, planerar och ger rådgivningar. Pluggar just nu till arbetsledande trädgårdsmästare. Jösses vad jag längtar att börja bygga upp en ny trädgård !