Vill du blogga om ditt husbygge?

Om du är intresserad av att ha en egen blogg i vår bloggportal, kontakta oss!

blogg@myresjohus.se

Vikhög

Exteriör

Lite bild spam här…

Huset kommer bli målat rött och vitputsat så småningom. För att harmoniera med kringliggande gårdar och byhamn har kommunen skrivit in i detaljplanen att alla hus på denna gata ska vara röda trähus. Man tillåter även mindre del i vitputs. Vi har valt lockläkt panel som kommer att målas i en matt röd färg, snarlik slamfärg, men med bättre egenskaper för vattenavrinning. Den heter Nordsjö Supermatt Röd. Vinkel bak och fasad runt dörr och entréfönster blir vitputsat.

Rött hus i trä och nybyggnation har för oss tidigare inte rimmat alls. Röda hus är gamla hus. Kulturarv. Så ”får” man bara inte måla moderna hus. Basta. Jag har aldrig sett mig bygga ett nytt hus och måla det rött. Jag skulle ju bygga ett vitt. Helst putsat. För mig blev det en väldigt krock till en början. Färg, form, arv, tidsåldrar (byggnationers olika epoker), nybyggnation. Det rimmade inte alls. För mig. Som lite halvt skadad tittar på form och färg överallt. Trädgårdar jag planerar ska samspråka med sitt hus och dess tidsepok… Jag försökte på alla vis med kommunen, men förstod snabbt att det här var inte något som gick att bestrida. Vilket visade sig vara tur…

Måste poängtera att jag tycker mycket om röda trähus. Gamla. Men när vi fick veta att vi kunde välja till vit puts och typ av panel började kreativiteten flöda. Den vita putsen kände vi skulle bidra med att ljusa upp intrycket och ännu bättre samtala med gårdarna runtom. För att flörta med det svenska byggnads arvet, som jag tycker röda trähus tillhör, valde vi lockläkt panel och matt färg. För att inte få en ”polkagris” effekt har vi valt röda knutar, röda fönsterfoder och röda plåtdetaljer både till hus och garage. Hängrännor och stuprör blir i zink för att passa både till rött trä och vit puts. Det blir ett nybyggt hus som flörtar med äldre stil, utan att göra anspråk på att se ut som ett gammalt hus. Om ni förstår .. 😉 . Övriga exteriöra detaljer väljs med omsorg för att just få ihop detta koncept.

Innan vi skickade in bygglovet gick jag tillbaka till stadsarkitekt kontoret. Träffade bygglovschefen för att bolla våra idéer och tankar. Mycket uppskattat av oss både tror jag och väldigt givande. Både bekräftande och inspirativt.

Innan jag slutar detta inlägg vill jag med detta ge två heta tips;

  1. Tänk till ordentligt eller anlita hjälp redan i projekterings/planeringstadiet för hjälp med att planera placering på tomt, materialval, färger och trädgård. Även om du som vi, köper prefabricerat, så är husleverantören specialist på huset. Inte tomten eller vilka behov och önskemål du har, för just ditt boende. Inne OCH ute. Det är så mycket vunnet. Allt hör ihop.
  2. Ta kontakt med ditt bygglovskontor eller liknande. Ofta är de mycket kunniga, kan ge förhandsbesked och du kan bolla idéer.

 

Och nu…vill vi inte ha vårt hus i någon annan färg ! Det SKA självklart vara rött trä och vit puts. Ibland är det bra att tvingas tänka i nya banor 😉